Robert Jan Stips

Robert Jan Stips

Robert Jan Stips

Datum/Tijd
12/01/2020
15:00 - 18:00

Locatie
't Blok

Facebook event:

Bookings

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement. De kaartverkoop is online gestopt, maar er zijn zondag nog kaarten aan de kassa te verkrijgen.


ROBERT JAN STIPS

Van Freek de Jonge tot aan Golden Earring, van Supersister tot aan Nits. Het spoor dat Robert Jan Stips door het Nederlandse muzieklandschap trekt is ongekend. Een constante lijn van oorspronkelijke muziekkwaliteit. 

Robert Jan Stips wordt geboren in Den Haag en begint op zijn zevende met pianolessen. Twee jaar later treedt hij voor het eerst op. In 1963 speelt hij in het schoolbandje The Blubs. Drummer van deze band is Marco Vrolijk met wie Robert Jan later ook in Supersister speelt. Na een aantal succesvolle jaren met Supersister wordt Robert Jan in 1975 lid van de Golden Earring. In ditzelfde jaar neemt hij ook zijn eerste soloalbum op. Nadat hij met de Golden Earring door Amerika en Europa heeft getourd en de albums Switch en To The Hilt heeft opgenomen, vertrekt Robert Jan weer. Dit keer om samen met onder meer saxofonist Bertus Borgers de Nederlandse groep Sweet d’Buster te vormen. Een jaar later voegt hij zich bij de band waarmee hij als producer ook al heeft gewerkt: Nits. Hij speelt mee in Innersleeve (1981) en produceert de albums Waterland (1985) van Cloud Nine en Keepin’ Me Alive (1985) van Vitesse. In 1985 richt Robert Jan samen met manager Aad Link studio Buro GeluidsManipulatie – BGM in Den Haag op.

Begin jaren negentig komt Robert Jan in contact met Freek de Jonge met wie hij de komende jaren regelmatig in de theaters te zien is, waarna hij in 1995 uit de Nits stapt en en zijn eigen groep STIPS opricht. In 1998 brengt Robert-Jan het soloalbum Greyhound uit en in 2000 levert hij een muzikale bijdrage voor een grote Rembrandt-tentoonstelling in Den Haag. In hetzelfde jaar vormt hij samen met popdichter Bart Chabot en DJ Ardy Besemer De Geheelontkenners. In 2003 keert Robert Jan terug bij de Nits ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de groep. Er werd een album opgenomen en in 2004 gaat de band uitgebreid op tournee in binnen- en buitenland.

De afgelopen jaren is Robert Jan vooral werkzaam geweest als componist voor verschillende muzikale projecten voor zowel theater, film en televisie. Zo heeft hij een muzikale bijdrage geleverd aan de kerkdienst met Freek de Jonge, zat hij in de begeleidingsband van Freek de Jonge tijdens diens tournee met het programma De Toeschouwer, schreef hij liedjes voor ‘De Leugen’, een documentaire over de politieke rel in mei 2006 over VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali en componeerde hij de muziek van de rockopera ‘O Die Zee’. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *